J.D.O.O. ILI D.O.O. = D.O.O.

Većini ljudi koje znam glavni motiv za osnivanje j.d.o.o.-a je zbog tih nesretnih 20.000,00 kuna temeljnog kapitala! Svi bi oni zapravo htjeli imati „pravi“ d.o.o. ali im je početno ulaganje preskupo.

Svakako je potrebno kod osnivanja društva dobro razmisliti koji su vam ciljevi: da li želite imati npr. malu ili srednju firmu sa nekoliko zaposlenih i isplaćivati si dobit te vam je bitno pred klijentima ostaviti dojam ozbiljne firme, ili vam je pak dovoljno da imate  j.d.o.o. (jednostavni) s kojim nećete fascinirati niti jednog ozbiljnog poslovnog partnera i možda ćete nekada i izbubiti poneki posao jer će vam konkurencija biti d.o.o. ali vam to nije presudno jer imate svoje razloge  (npr. samo ste vi zaposlenik, nemate veliki promet  a u konačnici niti veliku dobit koja bi brzo napunila rezerve, opstanak firme vam ne ovisi o pobjedi nad konkurencijom već imate stalan izvor poslova i stalne klijente i samo osnivate firmu da biste legalizirali dosadašnje „fušanje“i slično).

Da razjasnimo glavnu zavrzlamu oko d.o.o.-a i j.d.o.o.-a – Priča o dobiti!

j.d.o.o. ili d.o.o.

Dobit je razlika koju dobijemo kada od svih godišnjih prihoda firme oduzmemo sve (porezno priznate) troškove.

J.d.o.o. na kraju poslovne godine 25% iznosa ostvarene dobiti mora unijeti u zakonske rezerve dok sa ostatkom dobiti članovi društva slobodno raspolažu.

Kod d.o.o. nema tih ograničenja i članovi upravljaju sa dobiti kako žele.
Zakonske rezerve kod j.d.o.o.-a smiju se upotrijebiti samo za pokriće gubitaka i za povećanje temeljnog kapitala (pretvaranjem rezervi u temeljni kapital društva), a ostatak dobiti od te poslovne godine vlasnici mogu slobodno isplatiti.

Bez obzira da li će vlasnici isplatiti dobit ili ne, kad poslovna godina završi j.d.o.o. mora platiti porez na dobit u visini 20% iznosa dobiti da bi zatim 25% dobiti umanjene za iznos poreza morao unijeti u zakonske rezerve. Ako si vlasnici j.d.o.o.-a još odluče i isplatiti tu dobit, plaćaju još dodatnih 12% i prirez.

Što se poreza tiče, isto se plaća i kod d.o.o.-a – 20% na ostvarenu dobit i dodatnih 12% na isplatu + prirez!
Kada se u zakonskim rezervama skupi iznos od 20.000,00 kn, članovi j.d.o.o.-a mogu povećati temeljni kapital na 20.000 kn ili više, te preoblikovati društvo u d.o.o. pa onda prestaje obveza izdvajanja dijela dobiti u zakonske rezerve, to jest, cjelokupna dobit se može isplatiti.

Međutim, prilikom povećanja temeljnog kapitala j.d.o.o. mora provesti reviziju koja košta oko 4.000,00 kn. Dakle, jedino ako mislite poslovati s gubitkom, što svakako ne preporučamo jer se to negativno odražava na nekoliko područja, osnivanjem jednostavnog d.o.o.-a samo ste prolongirali neizbježan trošak.

 Možda to odgovara hrvatskom mentalitetu – nije bitno koliko će poslije koštati, kasnije ću imati novaca. S druge strane, mnogi poduzetnici „muljaju“ i prikazuju puno veće troškove nego što imaju i na taj način si smanjuju dobit svake godine. To je isto ok – dok vas ne skuži porezna!

Razmislite dvaput prije osnivanja jer kada jednom osnujete društvo tada je „kasno (to jest, trošak je već nastao, a svako mijenjanje oblika društva vas košta praktički kao i osnivanje novog).

Ponekad je možda bolje posuditi od nekoga 20.000,00 kuna na tjedan-dva i nakon što se društvo osnuje novac podići sa računa firme kao pozajmica vlasniku i vratiti ga otkuda je došao! Osnivanje j.d.o.o.-a vam traje jednako dugo kao i osnivanje d.o.o.-a, članarina za HGK je manja nego za d.o.o.(iznosi 20,00 kuna a kod d.o.o.-a 42,00 kune) a porez na tvrtku i ostali nameti (članarina turističkim zajednicama, spomenička renta i OKFŠ (Doprinos za šume)) su vam isti.

S druge strane, ukoliko ste „solo“ igrač i osnovali ste firmu ne da biste rasli i bili konkurentni već samo da npr. možete izdati račun a ne “žicati” frenda da to napravi preko svoje firme, freelancer ste i dobro bi vam došlo da ste prijavljeni i na zdravstveno i mirovinsko, imate jednog stalnog klijenta od kojeg živite i to je to – ukratko, niste baš ambiciozni oko svoje firme, onda nema potrebe da osnivate d.o.o.

Ukoliko osnivate bilo koji oblik trgovačkog društva ili pak obrt, slobodno nam se obratite za savjet ili pomoć.

Nama je svejedno koji ćete oblik društva osnovati sve dok ste vi zadovoljni i postižete svoje ciljeve!

Najveću korist  vam možemo donijeti na način da vam pomognemo donijeti odluku koji oblik društva da osnujete. Tehnički dio osnivanja je manje bitan, iako naši klijenti većinom nemaju vremena obilaziti 10 mjesta i ispunjavati stotine papira i čekati u redovima (ponekad i na krivim mjestima ) jer ne znaju što točno trebaju napraviti.

Tako da u tom slučaju dobro razmislite da li trebate pomoć ili ne, to jest, da li vas više košta 3-5 dana ispunjavanja formulara, hodanja uokolo i čekanja u redovima, ili da platite nekome da vodi brigu o svemu dok vi već tražite svoje nove klijente, a vi mu samo dostavite kopije svojih dokumenata, potpišete punomoć i dođete na gotovo!

 

U narednim blog postovima prolazimo korak po korak – obilazak svih mjesta kronološkim redosljedom – koja morate obići i što točno morate napraviti (koje formulare ispuniti, koliko novaca potrošiti i koje sve dokumente ponijeti sa sobom) da biste u konačnici osnovali svoju firmu!

 

Mi Vam možemo pružiti uslugu „ključ u ruke“ gdje se od vas očekuje jedino da nam dostavite svoje podatke i kopiju osobne iskaznice te prijedlog imena vaše firme dok mi sve obavljamo umjesto vas, a možemo vas i samo usmjeriti kuda sve trebate ići i koje točno dokumente ponijeti da biste bili sigurni da ste odradili sve što je potrebno i da možete započeti poslovanje, ali u tom ćete slučaju sami izgubiti između 3 i 4 radna dana na isto.