Ako ste nakon mukotrpnog rada i mnogo neprospavanih noći napokon našli onaj projekt koji smatrate da je baš velika stvar, zapravo niste napravili puno toga.

Prezentacija nije slideshow u powerpointu. Prezentacija je dio vaše strategije plasiranja proizvoda u javnost. Ovisno o kvaliteti i sadržaju te vašem sveopćem nastupu i vibri koju šaljete, publika će steći dojam o proizvodu. Želimo li da taj, često prvi i najbitniji dojam bude dobar? Ne.

Želimo da bude odličan.

U nastavku teksta možete naučiti par smjernica i profesionalnih savjeta kako se pripremiti za prezentaciju.

1. Zapišite naslove i poglavlja

Stvarajući idejnu sliku o tome što želite reći, zapisujte stvari koje vam padaju na pamet dok razmišljate o sadržaju.
Iako zvuči kao poprilično jednostavan korak, zapravo je jako bitan zbog stvaranje mape vaše buduće prezentacije, odnosno stvaranja okvira unutar kojega ćete održati vašu prezentaciju.

kad izvućete natuknice koje obuhvaćaju sav sadržaj prezentacije, sagledajte ih i postavite si što više pitanja:
Što ova natuknica znači? da li je ovo poglavlje bitno? koliko opsežno idem u ovom poglavlju? što tu zapravo prezentiram? Kako ta stavka utječe na ostale stavke i da li komunicira s njima ili stoji zasebno? Mogu li to izbaciti? Bilo koje pitanje koje postavite nije na odmet jer vama pomaže da dobijete jasniju sliku sadržaja.

2. Raspišite tekst po zadanim poglavljima

Dobra praksa je da zapišete sve što imate reći. Bez obzira na količinu i opseg, potpuno strukturirani sadržaj vam već u ranom stadiju organizacije prezentacije daje sigurnost da znate što i o čemu pričate.
Ako vam se čini da ste previše otišli u jednom smjeru, vratite se na natuknice iz prvog koraka i sagledajte još jednom strukturu.

3. Posložite prioritete vaše prezentacije

Budite kratki s uvodom. Prijeđite na stvar. Iako sve ovisi o tipu prezentacije, dobar uvod uvijek treba zaintrigirati publiku. Bilo da se radi o šali, kratkoj anegdoti, osobnoj prezentaciji ili možda interesantnoj slici, uvedite publiku u svoj sadržaj. Pokušajte uspostaviti ugođaj u kojem bi vi mogli slušati svoju prezentaciju bez da imate znanje o tom području.
Ako uzmemo za primjer, Dobar stand up komičar ne priča o fakultetu koji je završio i iskustvu koji je imao tokom života prije nego krene na šale. Vi ste u ovom slučaju stand up prezenter i trebali bi ste učiniti isto.

Ako mislite da nešto možete izbaciti – izbacite. još jednom provjerite da li struktura odgovara vašoj viziji i da li su sve stavke razrađene. Skoro ste spremni.

4. Složite prezentaciju

Kad već imate finalnu strukturu, složite prezentaciju. svakako koristite speaker notes da se možete podsjetiti ključnih stvari. Dobra ideja je koristiti i štopericu, može vam uvelike pomoći da izračunate koliko vam je vremena sveukupno potrebno po stavkama i sveukupno, te ako ste ograničeni vremenom prezentiranja, možete planirati i izmjene na sadržaju.
prezentaciju možete održati sami sa sobom i možda se snimati dok to radite. Pogledavši snimku, možete vidjeti probleme koje smatrate da trebate ispraviti (flow rečenica, izgovor nekih riječi, dinamika prezentacije, govor tijela)

Prezentaciju odradite sami sa sobom više puta, bar tri. Obratite pažnju da govor tijela, držanje disanje i sadržaj. još jednom ispolirajte sav sadržaj i prezentacija je sadržajno spremna.

5. Trema

Tremu imaju svi. Naročito osobe koje nikada nisu imale kontakt sa nastupom pred mnogobrojnom publikom.
Trema je dobra i drži nas svjesnima situacije, tako da je možete iskoristiti u svoju korist.
Ako malo pročitate o metodama rješavanja treme, možete naletjeti na popriličan broj beskorisnih komentara. Ali jedno je sigurno, trema nestaje kad počnete pričati.
Samopouzdanje ne dolazi iz loših internet članaka, nego iz vjere u sebe i sadržaj koji ćete upravo podijeliti. Iz toga lako izvlačimo zaključak da vaša prezentacija nema apsolutno nikakve veze sa zamišljanjem pubilike u donjem rublju da bi ste se bolje osjećali.
Ako ste sigurni da ste dobro izbrusili svoju prezentaciju, i ako vjerujete u svoj projekt, izlaz na binu ne bi trebao bi trebao predstavljati problem, ali svakako pokušajte nabaviti dobru količinu smijeha prije no izađete, jer hormon sreće najbolje ubija stres, a i ostavit ćete dobar dojam već od prvog trenutka.

 

Spremni ste. Ne osjecate se tako, ali jeste. Prezentaciju već znate i toliko ste sigurni u nju da razmišljate i o malim intervencijama koje možete odraditi u hodu. Nemojte.
Trema je na mjestu, baš tamo gdje treba biti. Ako ju prihvatite kao dio novog iskustva, više ne postoji kao kočnica nego kao alat.
Ako mislite da je potrebno, otiđite u wc, pogledajte se u ogledalo i recite sami sebi nešto. nešto pozitivno i što vas veseli. nešto što vas smiruje ili pak nadahnjuje.

Otiđite na binu i odvalite to!