OSNIVANJE (j)D.O.O.-A – REZERVACIJA IMENA (TVRTKE) – prvi dio

Za početak moram istaknuti da TVRTKA nije sinonim za poduzeće, trgovačko društvo ili firmu kao što to većina misli, već po Zakonu o trgovačkim društvima (nadalje ZTD) je TVRTKA „IME pod kojim trgovačko društvo posluje. Znači, nemojte koristiti krivu terminologiju „ime moje tvrtke“ „ili osnovao sam tvrtku“. Vi ste osnovali trgovačko društvo a njegovo osnivanje i ustroj uređeni su ZTD-om. ZTD taksativno navodi koje je sve oblike trgovačkih društava moguće osnovati (znači ne može se osnovati neki drugi oblik društva koji nije predviđen ZTD-om) a među njima je i Vaš d.o.o. to jest j.d.o.o.

Tvrtka je također i ime pod kojim posluje obrt. Kada se radi o obrtu tvrtka sadrži naziv obrta, oznaku obrta, ime i prezime obrtnika i sjedište, a može sadržavati i posebne oznake.

Rezervacija tvrtke (imena, naziva) po zakonu nije obavezan korak, ali je vrlo važan i nezaobilazan korak, a objasniti ću i zašto. Kada predate prijavu za upis trgovačkog društva u sudski registar sudac provjerava je li sve u redu sa dokumentacijom koju ste predali, a ta dokumentacija sva glasi na tvrtku koju ste izabrali. Ukoliko niste izvršili rezervaciju imena/tvrtke dolazite u situaciju da ste možda sastavili i solemnizirali društveni ugovor i sve druge potrebne dokumente sa tvrtkom koja u konačnici možda neće proći na Trgovačkom sudu i ukoliko Vas sudac odbije zbog toga što slična tvrtka već postoji ili on smatra da ne udovoljava pravilima ZTD-a morati ćete mijenjati svu dokumentaciju i ponovno angažirati (čitaj:platiti) trošak javnog bilježnika. Stoga nemojte preskakati ovaj korak koliko god da Vam se žuri jer biste u konačnici mogli izgubiti puno više vremena ako sve dokumente sastavite sa tvrtkom koja ne prolazi. Rezervacija tvrtke gotova je u roku 3 radna dana.

 Nikada ne možete biti sigurni kakav će stav zauzeti sudac kad odlučuje o rezervaciji tvrtke koju ste predložili. Naime, postoje pravila po kojima sudac odlučuje i kojih ćete se i Vi držati kada smišljate imena (navesti ćemo ih u nastavku), ali konačna odluka je na sucu.

Ako Vas sudac odbije imate tri opcije:

  1.  smisliti neko drugo ime (preporučam odmah paralelno predati zahtjev za rezervaciju 2 različite tvrtke, jer za slučaj da sudac jednu odbije Vi imate potvrđenu drugu tvrtku i ne gubite dodatno vrijeme)
  2.  ako Vam je baš jako stalo do tog imena i smatrate da je ta tvrtka sukladna pravilima ZTD-a i da je sudac pogriješio, isplativije je ponovno podnijeti prijedlog za rezervaciju istog imena jer će možda doći kod drugog suca koji će biti drugačijeg mišljenja. (Da, i to je moguće)
  3.  ako Vam je baš jako stalo do tog imena a sudac Vas je odbio jer postoji preslično ime Vašem predloženom imenu, možete tvrtku registrirati kod drugog Trgovačkog suda (iako to ne preporučam jer sjedište društva u drugom gradu komplicira neke druge stvari vezane uz vođenje trgovačkog društva, pa ćete morati neke stvari obavljati u drugom gradu jer će za Vašu firmu biti nadležne institucije iz grada u kojem je taj Trgovački sud).

Kada izvršite rezervaciju tvrtke i dobijete POTRVDU o rezervaciji onda ste sigurni da zbog tvtke nećete biti odbijeni (potvda o rezervaciji vrijedi 30 dana od donošenja) i da svi dokumenti koje ste sastavili kod javnog bilježnika neće zbog toga biti nevaljani.

Rezervacija Vas, ako je radite sami, košta samo 10 kuna po imenu (ako je radite preko odvjetnika u pravilu će Vam odvjetnik cijelo osnivanje odraditi sam od početka do kraja za određenu cijenu, ovisno o tome što sve radi umjesto Vas).

Zahtjev za rezervaciju tvrtke možete predati sami na trgovački sud, što osobno preporučam, ili u FINI na šalteru HITRO.HR (Hitro.hr vam ne garantira niti brzinu niti da će tvrtka proći u sudskom registru jer zaposlenice FINE nisu pravnice već su samo priučene da rade taj posao bez nekog dubljeg razumijevanja.)

Potvrdu o rezervaciji tvrtke možete podići brže sami na Trgovačkom sudu nego da čekate dok stigne natrag na FINU a ukoliko ste odbijeni s imenom nećete dobiti za to nikakvu potvrdu tako i tako.

Iznos koji trebate platiti za rezervaciju (10 kuna) možete uplatiti putem opće uplatnice internet bankarstvom i potom isprintati potvrdu o uplati; uplatiti u FINI gdje ćete dobiti potvrdu da ste uplatili i predati ju zajedno sa zahtjevom za rezervaciju-to će vam preporučiti Hitro.hr i komplicirano je ali ide preko FINE pa oni to preporučaju, ili možete, što Vam preporučam, kupiti 10 kuna biljega u najbližem kiosku (ako sami predajete zahtjev na Trgovački sud u Zagrebu preko puta suda nalazi se kiosk u kojemu možete kupiti državni biljeg) i tih 10 kuna biljega zalijepiti na isprintani zahtjev za rezervaciju koji predajete na trgovački sud.